Nyheter och pressmeddelande

Avgift för vaccination mot covid-19 införs

Vaccination mot covid-19 blir fortsatt gratis för personer som tillhör de grupper som rekommenderas vaccination. Men för personer i övriga grupper som vill vaccinera sig införs en avgift på 300 kronor. Det beslutade regionfullmäktige vid sammanträdet den 3 april.

Avgiften gäller från och med den 4 april. Bakgrunden till beslutet är Folkhälsomyndighetens rekommendation att om att avgift för övriga grupper kan övervägas av regionerna.

Vilka rekommenderas vaccination mot covid-19? Läs mer på 1177.se. Boka tid för vaccination mot covid-19 i Blekinge - 1177 Länk till annan webbplats.

Anställningsstopp införs i hela Region Blekinge

Regionfullmäktige beslutade även om att införa ett anställningsstopp för alla yrkeskategorier i hela Region Blekinge. Bakgrunden är den ekonomiska situationen.

Region Blekinge påverkas, liksom alla regioner, negativt av samhällsekonomin och inflationen. Det ekonomiska resultatet för 2023 blev ett underskott på 384 miljoner kronor. Enligt den senaste ekonomiska rapporten ser Region Blekinge ut att gå mot ett underskott på 495 miljoner kronor för 2024.

Anställningsstoppet gäller med omedelbar verkan. Stoppet omfattar samtliga yrkeskategorier och anställningsformer i hela Region Blekinge, även förlängning av tidsbegränsade anställningar. Endast regiondirektören kan efter prövning av särskilda fall bevilja undantag från anställningsstoppet.

Årsredovisningen för 2023 godkänd

Regionfullmäktige godkände vid sammanträdet även Region Blekinges årsredovisning för 2023. Årsredovisningen berättar om viktiga händelser under året och visar regionens ekonomiska resultat och hur väl regionen lyckats nå sina mål.

När det gäller ekonomin gjorde Region Blekinge ett negativt resultat på 384 miljoner kronor efter så kallade balanskravsjusteringar.

Under 2023 hade Region Blekinge fem så kallade inriktningsmål. För fyra av dessa bedöms måluppfyllelsen som inte helt tillfredsställande och för det femte målet är bedömningen att uppfyllelsen är otillfredsställande:

  • Växtplats Blekinge, hållbar utveckling och stärkt folkhälsa: inte helt tillfredsställande
  • God vård och bra tillgänglighet: inte helt tillfredsställande
  • God kvalitet och en resurseffektiv organisation: inte helt tillfredsställande
  • Attraktiv arbetsgivare och tillitsbaserat ledarskap: inte helt tillfredsställande
  • Långsiktig ekonomisk planering med god kostnadskontroll: otillfredsställande.

Protokoll och beslutsunderlag

Här kan du läsa protokoll och beslutsunderlag från politiska sammanträden i Region Blekinge.

Protokoll och handlingar - Region Blekinge Länk till annan webbplats.

Hittade du informationen du sökte?