Nyheter och pressmeddelande

Vårdköer kan kortas när patienter bedövar sig själva

Metoden, som kallas patientstyrd sedering, innebär att patienten själv förser sig med en lagom dos avslappnande läkemedel med hjälp av ett enkelt knapptryck. Nu testas metoden på medicinkliniken och målet är bland annat att korta vårdköerna.

Det är mag-tarmmottagningen på medicinkliniken som sedan i februari erbjuder utvalda patienter patientstyrd sedering vid vissa endoskopiundersökningar, det vill säga undersökningar av inre organ som sker med en kamera.

Patienten styr

Metoden innebär att patienten själv styr nedsövningen eller sederingen med hjälp av en dosa med en knapp. Patienten trycker helt enkelt så många gånger som krävs för att nå den nivå som önskas: lugnande, sömnig eller helt sovandes.

Det sker alltid under övervakning av utbildad personal som hjälper patienten genom hela undersökningen.

- Patienten är aldrig ensam. Men på det här sättet blir patienten mer delaktig och involverad i sin vård vilket vi eftersträvar, säger Caroline Schefström, sjuksköterska på mag- och tarmmottagningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Kortar köerna

När undersökningen är klar tar det inte lång tid för sömnmedlet att gå ur kroppen och redan efter cirka tio minuter är patienten oftast helt återställd. Det kan jämföras med full narkos då patienten behöver observeras i upp till två timmar.

- Det finns flera fördelar med den här metoden. Förutom att patienten blir mer delaktig i sin vård skapar vi en större tillgänglighet och kan korta köerna. Tidigare hade vi väntetider på 18 månader, nu kan vi erbjuda tid inom vårdgarantin och vid akuta fall mycket fortare, säger Caroline Schefström.

Hittade du informationen du sökte?