Nyheter och pressmeddelande

Två sjuksköterskor som sitter och har ett möte

Cecilia och Sara är första paret ut när medicinavdelning 57 i Karlskrona nu sällar sig till medicinklinikens mentorskapsprogram för sjuksköterskor.
- Jag hade önskat att den möjligheten fanns när jag var nyanställd, säger Cecilia. Det är inte lätt att vara både ny i sitt yrke och ny på en arbetsplats.

Blekingesjukhusets största klinik satsar på medarbetarna och minskar hyrpersonalen

Samtidigt som medicinkliniken fortsätter att minska sitt hyrberoende satsar de hårt på sina fastanställda medarbetare. Både genom att kompetensutveckla och skapa trygghet för nyanställda.

​​​I februari minskade de avdelningar inom medicinkliniken som fortfarande har inhyrda allmänsjuksköterskor sin användning med ytterligare 50 procent.

- Jag minskar min hyrbemanning hela tiden, säger Elisabeth Arebark som är avdelningschef på medicinavdelning 57 i Karlskrona.

Elisabeth har precis rekryterat fem nya sjuksköterskor till sin avdelning och märker att det har blivit lättare att rekrytera. Fler söker tjänsterna, både nyutexaminerade och de som har några år i yrket.

Ryktet går?

Kanske går ryktet om det arbete som görs på medicinkliniken för att satsa på sin fastanställda personal. Hela kliniken arbetar med att vidareutveckla kompetensen och ger medarbetare möjlighet till att fördjupa sig, samtidigt som de aktivt jobbar med att ge trygghet åt nyanställda medarbetare.

- Att arbeta på medicinkliniken innebär att man får en spännande bredd i sitt yrke, säger Annika Bujukliev som är avdelningschef på medicinavdelning 9 i Karlshamn.

I år är det första året då både undersköterskor och sjuksköterskor går de internutbildningar som erbjuds för hela kliniken, där man som medarbetare får kunskap om den vård som bedrivs inom lung-, gastro- och njurmedicin. En gång i månaden hålls interna föreläsningar av läkargruppen som sedan "examinerar" med hjälp av kunskapsfrågor.

Skulle man som medarbetare fastna för ett område finns det ytterligare chans att djupdyka och få vidareutbildning för att sedan få mer ansvar i sin yrkesroll.

Viktigt att skapa trygghet för nya medarbetare

Alla nya undersköterskor och sjuksköterskor går en gemensam introduktionsdag då viktiga rutiner och arbetssätt gås igenom, som till exempel Blekingerutinerna för trygg och säker utskrivning. Men även personalfrågor är på agendan och en introduktion till hur det fungerar med en politiskt styrd verksamhet och vilka stora beslut som har tagits.

Varje ny medarbetare får även en individuellt anpassad introduktion och sjuksköterskor erbjuds att under ett år få en egen mentor att diskutera och reflektera tillsammans med. Just idén med mentorskap var Ljumjeta Skendari, avdelningschef för medicinavdelning 45 och medicinska observationsavdelningen först ut med.

- Jag tog med mig idén från Region Skåne där jag såg vilken positiv effekt det hade på arbetsmiljön och på vår attraktivitet som arbetsplats, säger Ljumjeta Skendari vars avdelningar sedan sommaren redan är oberoende av hyrpersonal.

På medicinavdelning 9 i Karlshamn är arbetssättet redan väletablerat och nu är det medicinavdelning 57 i Karlskronas tur att starta upp.

"Önskar att mentorskap fanns när jag började"

Sjuksköterskorna Cecilia och Sara sitter i ett av samtalsrummen på medicinavdelning 57 för att lägga upp planen för deras träffar framöver. Cecilia har jobbat i över 10 år på kliniken medan Sara som är nyutexaminerad från BTH är inne på sin sjätte vecka. Introduktionen för Sara är avklarad och nu har hon erbjudits att under ett års tid ha Cecilia som mentor.

– Det känns tryggt att veta att jag har möjlighet att träffa Cecilia under en längre period. Jag kommer att samla på mig frågor och funderingar inför varje tillfälle, säger Sara som är avdelningens första adept när de nu drar i gång arbetssättet med mentorskap.

– Vi är bra på att ta hand om studenter, det fick vi kvitto på när vi förra årets blev nominerade till årets bästa handledare för studenter. Nu ska det bli spännande att börja med mentorskap för våra nya kollegor. För om Sara trivs och kommer in i arbetet fort är det bra för alla, både för oss medarbetare och för våra patienter, säger Cecilia som också är studentsamordnare på avdelningen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Region Blekinge ska bli oberoende av hyrpersonal
Från den 1 oktober 2023 minskar Region Blekinge kraftigt användningen av hyrpersonal. Vi börjar med att minska inhyrningen av sjuksköterskor och går därefter vidare med fler yrkesgrupper. Vi gör det för att alla i Blekinge ska få en god hälso- och sjukvård, för att värna arbetsmiljön och satsa på våra egna medarbetare.

Det är inget totalt hyrstopp. Målet är att egen personal ska stå för 98 procent av hälso- och sjukvårdens totala personalkostnad. Det innebär att inhyrd personal endast ska anlitas som ett komplement vid tillfälliga arbetstoppar, vilket är den ursprungliga tanken med hyrpersonal. Sedan januari 2024 finns det ett regiongemensamt avtal, med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster i vården. Alla regioner kommer under året succesivt att ansluta till avtalet för att avropa bemanningstjänster på ett mer likvärdigt sätt. Region Blekinge ansluter den 1 juni.

Hittade du informationen du sökte?