Nyheter och pressmeddelande

Bandknytning

Från vänster: Håkan Petersson, kommundirektör Karlskrona kommun, Anders Jonasson, (M) socialnämndens ordförande Karlskrona kommun, Hanna Svensson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Blekinge och Anders Lund, (M) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Blekinge, knöt band för Karlskrona familjecentral.

Samlat stöd under ett tak - Karlskrona familjecentral först ut i Blekinge

Idag slog Blekinges första familjecentral upp portarna då Karlskrona familjecentral invigdes, en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med barn i åldrarna noll till sex år. Familjecentralen är en samverkansmodell mellan kommun och region där olika yrkesroller jobbar förebyggande och hälsofrämjande utifrån hela familjens livssituation.

– Vi är väldigt glada över att den här riktade satsningen nu har blivit verklighet. Den är väldigt viktig och möjliggör snabb service med flera verksamheter under samma tak, säger Anders Lund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Blekinge.

På Karlskrona familjecentral på Kungsmarken finns barnmorskemottagning, barnhälsovård, öppen förskola, tandvård, rådgivning och stöd från socialtjänsten samlat under ett och samma tak. Det är frivilligt och gratis att besöka familjecentralen och alla familjer i Karlskrona kommun är välkomna.

Hälsofrämjande och förebyggande

En familjecentral arbetar både hälsofrämjande och förebyggande och är unik då yrkesroller från både kommun och region kan samarbeta och hitta lösningar för olika behov, vilket underlättar för familjer att snabbt kunna få hjälp.

– Karlskrona familjecentral blir en naturlig mötesplats för blivande föräldrar och familjer. Vi arbetar med allt ifrån att ge stöd i olika vardagsproblem, bemöta oro kring barnets hälsa och utveckling till att samordna och tillsammans med olika yrkeskategorier arbeta för barnens och familjens bästa, säger samordnare Malin Kristensson, Karlskrona kommun.

Band knöts vid invigning

I stället för att klippa band, knöts band vid dagens invigning då barn och familjer, besökare, medarbetare och politiker från både Karlskrona kommun och Region Blekinge fick se de nya lokalerna och allt som Karlskrona familjecentral erbjuder föräldrar och barn.

– Karlskrona familjecentral är ett gott exempel på när region och kommun samverkar för en mer tillgänglig och närmare vård med fokus på hälsofrämjande. Tillsammans hoppas vi fortsätta utveckla en god och jämlik hälsa och vård för Blekingeborna, säger Hanna Svensson, Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Blekinge.

Hittade du informationen du sökte?